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BEFORE THE ILLINOIS POLLUTION CONTROL BOARD 

 
IN THE MATTER OF:   ) 
      ) 
PROPOSED AMENDMENTS TO CLEAN ) R-12-09 
CONSTRUCTION OR DEMOLITION ) (Rulemaking – Land) 
DEBRIS (CCDD) FILL OPERATIONS: ) 
PROPOSED AMENDMENTS TO 35 ILL. ) 
Adm. Code 1100    ) 
 

PRE-FILED QUESTIONS OF THE ILLINOIS ENVIRONMENTAL PROTECTION 

AGENCY FROM THE PUBLIC BUILDING COMMISSION OF CHICAGO  

The Public Building Commission of the City of Chicago (PBC), by and through its counsel, 
Claire A. Manning, Brown Hay & Stephens, LLP, asks the following questions of the Illinois 
Environmental Protection Agency (IEPA) witnesses in the above referenced matter. 

Other Excavation Definition.    

As the IEPA stated at the September 26 hearing the terminology ―or other excavation‖ has long 
been a source of confusion in the application of the Clean Construction and Demolition Debris 
(CCDD) law and regulations.  In the original 2006 rulemaking, the Board established the 
following definition:   

 ―CCDD fill operation‖ means the use of CCDD as fill material in a current or former 
quarry, mine, or other excavation.  For purposes of this Part, the term “other 
excavation” does not include holes, trenches, or similar earth removal created as part of 
normal construction, removal, or maintenance of a structure, utility, or transportation 
infrastructure.  Emphasis added.  35 Ill. Adm. Code 1100.103 (current).   

The proposed rules create a new and separate definition for ―other excavation‖ which reads 
somewhat differently than the current definition: 

―Other excavation‖ means a pit created primarily for the purpose of extracting resources 
(e.g., soil, sand, gravel, clay) and does not include holes, trenches, or similar earth 
removal created as part of normal construction, removal, or maintenance of a structure, 
utility, or transportation infrastructure.   35 Ill. Adm. Code 1100.103 (proposed)  

It appears from IEPA testimony that the proposed definition would exclude from the realm of 
CCDD regulation (as was intended by the original regulatory definition) soil that is placed in 
sites that have been excavated (cleared of existing buildings, structures, earth, etc.) as part of a 
construction project (for a home, a new building, a bridge construction, a highway or street 
reconstruction, a sewer reconstruction, etc.).   
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 Does the IEPA agree that neither the CCDD law nor these proposed regulations are 
intended to apply to soil or fill that is utilized as explained above, including the soil 
standards the IEPA proposes at Section 1100.605(a)(1)?   If not, please explain.  

 Does the IEPA agree that a project engineer or consultant at one of these construction 
sites not subject to these rules can nonetheless reasonably rely upon the full panoply of 
the Board’s TACO rules to determine whether any incoming soil or other fill material are 
adequately protective of human health and safety?  If not, please explain. 

 Does the IEPA agree that the Board’s TACO rules, although initially intended as a site 
remediation tool for onsite soils, nonetheless have become somewhat of an ―industry 
standard‖ in terms of addressing what soils are appropriately and safely moved from one 
location to another?  If not, please explain.     

Uncontaminated Soil.    

P.A. 96-1416 defined ―uncontaminated soil‖ for purposes of the CCDD amendments as ―soil that 
does not contain contaminants in concentrations that pose a threat to human health and safety 
and the environment.‖  Further, P.A. 96-1416 precludes CCDD facilities or Soil Only facilities 
from accepting soil that was removed as a result of (i) activities under the Comprehensive 
Environmental Response Compensation and Liability Act of 1980 (CERCLA); (ii) closure under 
the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA); (iii) remediation pursuant to the state’s 
underground storage tank program or site remediation program (except for those required by 
Section 58.9 of the Act).  See 415 ILCS 5/22.51 (f)(2)(C) and 415 ILCS 5/22.51a (d)(2)(C) 

In P.A. 96-1416, as amended by P.A. 97-0137, the legislature charged the Board with adopting 
―rules specifying the maximum concentrations of contaminants (MC) that may be present in 
uncontaminated soil‖ for purposes of implementation of the CCDD law.  The legislation 
provides the Board with discretion to determine the appropriate MCs and allows for the use of 
background concentrations relevant to the deposition site (CCDD facility or Soil Only facility).  
The IEPA’s rule proposal would allow the use of some, but not all, of the Board’s TACO rules.  
For example, the IEPA’s rule specifically precludes the use of site-specific evaluations, local 
area background calculations, exposure route values, etc.  See 35 Ill. Adm. Code 1100.605(d) 
(proposed).  The proposed rule also appears to mandate compliance with such conservative 
TACO parameters as ingestion and inhalation factors, Groundwater I standards, uniform pH 
assumptions, etc. 

 Did the IEPA rely on any relevant scientific studies or information to support the use of 
the most conservative of the TACO parameters, regardless of fill placement or deposition 
site – as being necessary for the protection of human health and safety?   
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 Does the IEPA agree that some permitted CCDD facilities (quarries) are located in areas 
(or have geological attributes) that pose much less risk to human health and safety than 
others?    

 Does the IEPA agree that the legislation allows latitude for a more site specific approach 
to receipt and placement of soils (via specific permit conditions, etc), that will 
nonetheless ensure protection of the environment, but at a more sensible cost to taxpayers 
and the construction and building industries?  

 Does the IEPA believe Section 1100.605, as drafted, requires a generator who conducts 
soil testing to analyze soils for all chemical constituents listed in 35 Ill. Adm. Code 742, 
not just ―target compounds‖ in order for soils to be considered uncontaminated?  Or 
instead, does Section 1100.610(a) allow an excavation contractor or site owner to rely on 
the professional judgment of its engineer or geologist as to what chemical constituents 
need to be evaluated—on the basis of historic use, Phase I, Phase II, etc.?   Please 
explain. 

 Under what circumstances, if any, will the State initiate an enforcement action against an 
owner or operator of an excavation site from which soil was taken to a permitted CCDD 
facility (quarry) where the excavation site owner or operator relied upon the judgment of 
a licensed professional engineer or geologist that the soil was uncontaminated?  What 
differences, if any, would it make if the soil was tested (as opposed to not tested)?   

 Would IEPA support the development of a specific list of contaminants routinely present 
in certain soils and require testing only for those compounds, unless there is a reason to 
indicate other testing should be done, on the basis of historic use? 

 Would the IEPA support an approach where each permitted CCDD fill site operator 
(quarry) can designate, via authorized permit condition, what soil parameters define 
uncontaminated for purposes of use as fill at its site, on the basis of background 
conditions at that particularly permitted facility?  If not, why not?  If not, how does the 
IEPA envision background factors at the destination fill site to be considered?  

 Would the IEPA support an approach where each permitted CCDD fill site operator can 
designate, also via authorized permit condition, certain site specific soil acceptance 
criteria, such as limitations on amount to be accepted, placement parameters, etc. , in 
order to protect the environmental but nonetheless allow excavated soil to be wisely and 
safely used as fill? 

 Does the IEPA agree that some constituents routinely present in soil, especially urban 
soils, such as lead and other metals, are not readily soluble and thus pose a lesser risk to 
human health and safety by being buried deep in the earth, as opposed to being present in 
topsoil where human contact is inevitable?  If not, please explain.  If so, please explain 
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how such considerations are or might be safely factored into considerations regarding 
acceptance and placement of uncontaminated soil at permitted CCDD facilities.   

Certification; Load Checking; Acceptance and Rejection of Loads.      

 If an excavation site owner or contractor demonstrates that the material brought to the 
permitted CCDD facility is uncontaminated in accordance with these rules, through 
analytical testing or other appropriate means (e.g., Phase I demonstrates no recognized 
environmental condition and/or site never developed as industrial or commercial), would 
the IEPA agree that the excavation owner or contractor is not responsible for any 
contamination that is later discovered at the permitted fill site?  If not, why not?    

 Likewise, if the material is accepted by the CCDD facility, presumably through the use of 
protocols established in these rules (PID meter, pre-screening, etc.), would the IEPA 
agree that the excavation site owner or contractor is not responsible any contamination 
that is later discovered at a permitted fill site?  If not, why not?    

 What is the IEPA’s position with regard to an excavation site owner or contractor’s 
liability or responsibility for a load which is rejected by the fill site? 

 Does the IEPA agree that PID testing has a propensity to yield false positives?  If so, has 
the IEPA considered the economic and environmental costs of transporting and relocating 
rejected loads?  Does a PID test at the CCDD facility trump analytical soil testing 
conducted by the excavation site owner or contractor?   

 According to the September 26th testimony of Mr. Purseglove, ―if a facility has been 
found to have accepted waste, they will be required to remove the offending material and 
properly transport it to a facility which is properly permitted to accept it.‖ Does the IEPA 
envision that the responsibility for such removal, and liability for its acceptance, is on the 
permitted CCDD facility?  Under what conditions, if any, would the IEPA hold the 
excavation site owner or contractor responsible for such?    

Potential Groundwater Impact.    

 How does the IEPA intend to determine that groundwater near a permitted CCDD facility 
has been adversely impacted as a result of the facility’s acceptance of CCDD or 
uncontaminated soil, as opposed to more likely sources that might neighbor such 
facilities, such as leaking underground storage tank sites, industrial releases, air 
contaminants, etc.?    

 Can the IEPA provide information related to where the existing permitted CCDD 
facilities are located and whether the respective locations are located in Class I or Class II 
groundwater areas and whether the respective locations are in jurisdictions which have an 
established groundwater restriction, authorized as an institutional control by Board rules? 
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 Would the IEPA agree that the Board established residential ingestion or inhalation levels 
in TACO for the protection of human health and welfare as it relates to surface soils, not 
as it relates to potential groundwater impact?   

 Does the IEPA have any evidence that facilities which are subject to regulation such that 
they can only accept Clean Construction and Demolition Debris and Uncontaminated 
soils pose a groundwater risk sufficient to justify the extra costs associated with 
groundwater monitoring? 
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PROOF OF SERVICE 

 

 I, Claire A. Manning, certify that I the following persons will be served the attached Pre-

Filed Questions of the Public Building Commission of Chicago, by U.S. Mail, first class 

postage prepaid, on October 18, 2011:  

John Therriault 
Clerk Illinois Pollution Control Board 
James R. Thompson Center 
100 West Randolph Street, Suite 11-500 
Chicago, IL 60601 
 
Marie Tipsord 
Hearing Officer Illinois Pollution Control 
Board 
James R. Thompson Center 
100 W. Randolph St., Suite 11-500 
Chicago, IL 60601 
 
Matthew J. Dunn, Chief 
Environmental Enforcement 
Office of the Attorney General 
69 West Washington Street, Suite 1800 
Chicago, IL  60602 
 
Stephen Sylvester, Asst. Attorney General 
Environmental Enforcement 
Office of the Attorney General 
69 West Washington Street, Suite 1800 
Chicago, IL  60602 
 
 
Kimberly A. Geving, Assistant Counsel 
Illinois Environmental Protection Agency 
1021 North Grand Avenue East 
P.O. Box 19276 
Springfield, IL  62704 
 
Mark Wight, Assistant Counsel 
Illinois Environmental Protection Agency 
1021 North Grand Avenue East 
P.O. Box 19276 
Springfield, IL  62704 

 
Stephanie Flowers, Assistant Counsel 
Illinois Environmental Protection Agency 
1021 North Grand Avenue East 
P.O. Box 19276 
Springfield, IL  62704 
 
Mitchell Cohen, General Counsel 
Illinois Department of Natural Resources 
One Natural Resources Way 
Springfield, IL 62702 
 
Steven Gobelman, Geologic/Waste 
Assessment Specialist 
Illinois Department of Transportation 
2300 S. Dirksen Parkway 
Springfield, IL 62764 
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John Henrickson, Executive Director 
Illinois Association of Aggregate Producers 
1115 S. Second Street 
Springfield, IL 62704 
 
Greg Wilcox, Executive Director 
Land Reclamation & Recycling Association 
2250 Southwind Blvd. 
Bartlett, IL  60103 
 
Brian Lansu, Attorney 
Land Reclamation & Recycling Association 
2250 Southwind Blvd. 
Bartlett, IL  60103 
 
James Huff, Vice President 
Huff & Huff, Inc. 
915 Harger Road, Suite 330 
Oak Brook, IL  60523 
 
Doris McDonald 
Chicago Department of Law 
30 North LaSalle Street, Suite 900 
Chicago, Illinois 60602 
 
James M. Morphew 
Suite 800 Illinois Building 
608 East Adams, P.O. Box 5131 
Springfield, IL 62705 
 
Dennis G. Walsh 
20 North Wacker Drive 
Suite 1600 
Chicago, IL  60606 
 
Gregory T. Smith 
20 North Wacker Drive 
Suite 1600 
Chicago, IL  60606    ____c/manning ______________ 
      Claire A. Manning,  

Brown, Hay & Stephens, LLP 

      205 S. Fifth Street, Suite 700 
      Springfield, IL  62705-2459 
      (217) 544-8491 
      cmanning@bhslaw.com    
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